top of page

Arbetspraktik på Interkultur i Lund - Inriktning Pedagogik

Updated: 3 days ago

Interkultur i Lund är en idéell förening som samlar och egenorganiserar nya Lundabor, för att stötta dem i sin samhällsetablering. Med start i februari 2025 erbjuder föreningen en volontärbaserad arbetspraktik i perioder om 8 veckor, där deltagarna får professionell erfarenhet inom ett av våra verksamhetsområden samt goda möljigheter att utveckla språkfärdigheter och socialt nätverk.


Om Interkultur

Föreningen Interkultur i Lund bildades 2023 på initiativ av IK Eos sociala hållbarhetsprogram, Eos Cares. Syfte med föreningen är att samla och egenorganisera nya Lundabor, för att stötta dem i sin samhällsetablering.

 

Interkultur är en flersektionsförening, med för närvarande sex sektioner som vardera samlar ett segment av målgruppen nya Lundabor:

-    Ukrainian Unity, ukrainsktalande

-    Al-Jasmin, arabisktalande

-    Anatolia, turkisktalande

-    Raha, persisk- & daritalande

-    Social Hub, engelsktalande

-    Português.Lund, portugisisktalande

 

Dessutom finns en sjunde sektion, Kulturbro, som samlar etablerade Lundabor som på olika sätt vill träffa och stötta medlemmarna i de andra sektionerna.

 

Interkultur-sektionerna erbjuder sociala aktiviteter som svarar mot medlemmarnas behov och intressen. Verksamheten genomförs till stor del genom medlemmarnas idéella engagemang som praktikanter, volontärer och aktivitetsledare. För mer info om allt som händer inom föreningen, se www.interkultur.nu/verksamhet


Arbetspraktik på Interkultur

Under perioden 2025/02/03 - 2025/03/30 erbjuder Interkultur arbetspraktik inom fem olika verksamhetsområden:


  • Socialt arbete (svenska)

  • Pedagogik (svenska)

  • Servering & Matlagning (svenska)

  • Event & Social Media Management (engelska)

  • Community Management (engelska)


Praktiken omfattar alltifrån 20 timmar per vecka och upp till heltid, utifrån vad som passar bäst för kandidaten. Praktiken är i grunden volontärbaserad, dvs den förutsätter inget beslut från Arbetsförmedlingen eller annan institution. Den som vill kan dock ansöka om att få arbetet registrerat hos Arbetsförmedlingen som en formell arbetspraktik. Från Interkulturs sida är praktiken obetald.


Arbete inom verksamhetsområde Pedagogik kommer att innefatta tre delar:


  1. Erfarenhet inom verksamhetsområdet

Här kommer praktikanten att leda eller medverka i pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar, genom två aktiviteter.

Onsdagar, kl 15.30-18.00: Läxhjälp, öppen mötesplats där elever i högstadie- & gymnasieålder studerar och gör läxor, samt får vägledning av Interkulturs personal.

Lördagar/Söndagar: Interkultur-akademin, undervisning för barn inom olika ämnen och teman.

Dessutom kommer praktikanterna att medverka i en Studiecirkel om skola och utbildningssytem i Sverige.


  1. Språk- & Kommunikationsutveckling

Här erbjuds praktikanten insatser för utveckling av kommunikationsförmåga på svenska. Aktiviteterna har utvecklats för att på bästa sätt komplettera den traditionella svenskautbildningen.

Tisdagar: “Lyssna på mig” - presentationsträning på svenska.

Valfri dag: “Språkaccelerator” - konversationsträning i smågrupp som leds av en svensktalande språkmentor.


  1. Karriärutveckling

Här erbjuds praktikanten insatser för att stärka förståelse för den svenska arbetsmarknaden, och för personlig utveckling mot ökad anställningsbarhet.

Tisdagar: Nätverksseminarium “Get in touch & Grow your network” (hålls på engelska)

Onsdagar: Studiecirkel Arbetsmarknadsträning

Valfri dag: Möte med karriärmentor


Utöver dessa insatser kan praktikanten medverka i fler av Interkulturs aktiviteter och arrangemang, utifrån egna förutsättningar.


Inriktningen Pedagogik genomförs på svenska samt på praktikantens modersmål (aktivitet Interkultur-akademin). Praktikanten kommer att rapportera till en Arbetsledare, som ansvarar för fastställande av tider och upplägg för arbetet samt för personliga intervjuer både vid uppstart och avslut av praktikperioden. 


Efter avslutad praktikperiod finns möjlighet att medverka i nya och fortlöpande 8-veckorsperioder. Vi ser gärna att praktikanter stannar en längre tid inom föreningens verksamhet, då detta skapar bättre förutsättningar för utveckling av yrkesfärdigheter, språk och socialt nätverk.


Vem söker vi?

För denna arbetspraktik söker vi dig som vill engagera dig inom en social verksamhet, både för din egen utveckling och för att hjälpa de som besöker våra aktiviteter. Du behöver inte ha någon tidigare arbetserfarenhet inom området, men du bör ha intresse för undervisning och en ambition att utvecklas yrkesmässigt som lärare, utbildare eller ledare för barn och/eller ungdomar. Du bör ha goda tidsmässiga förutsättningar för att genomföra arbetspraktiken, samt en vilja att bidra till föreningens verksamhet och utveckling. Du behöver kunna kommunicera på en vardaglig nivå på svenska eller engelska.


Ansökan

Du ansöker genom att maila personligt brev och CV till hr@interkultur.nu, senast den 2025-01-19. Vi kommer att träffa och tillsätta kandidater fortlöpande under ansökningsperioden, så ju tidigare du skickar in ansökan desto snabbare kommer vi igång.


Informationsträff

Interkultur bjuder in till informationsträffar för alla som är intresserade av arbetspraktik:

  • Den 9 december kl 13.00-16.00 i Stadshallen i Lund, adress Stortorget 9. Lokal: Danssalen, plan 3.

  • Den 13 januari kl 13.00-16.00. Lokal ännu ej fastställd.


Program för informationsträffen

13.00 Uppstart, lunchbuffé och mingel med Interkulturs medarbetare.

14.00 “Mental Wellbeing when dealing with the Swedish job market”, presentation om svensk arbetsmarknad, personlig utveckling och hur ett socialt engagemang kan bidra till anställningsbarhet. Hålls på engelska av Axel Wallin, ordförande Interkultur i Lund.

15.00 Frågor om arbetspraktiken, diskussion och avslutningsmingel



Avslutningsvis

Vi hoppas att annonsen har väckt intresse, och ser fram emot att höra av dig!


Interkultur i Lund

Organisationsnummer 802542-5979

Arkivgatan 32

223 59 Lund



33 views0 comments

Comments


bottom of page